Никулден е - празнуват именици, рибари, моряци, банкери, търговци и бургазлии 06 декември, 2022

Никулден е - празнуват именици, рибари, моряци, банкери, търговци и бургазлии
Снимка: bg-patriarshia.bg

На 6 декември отбелязваме деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец -  един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите, на банкерите и търговците. На Никулден празнуват над 200 000 именници, от които две трети са мъже. 

Честит празник от радио Веселина на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

Тази година Бургас празнува 30 години, откакто са избрали Св. Никола за покровител на града.

Морският град посреща Никулден като национален празник с богата програма, в която са вплетени чарът на морето, артистичният дух на града и богатият културен живот. 

Кулминацията на тържествата – Никулденският концерт, тази година ще продължи два дни – на 6 и 7 декември.

Ще бъде осветен и раздаден традиционният рибен курбан, за който ще бъдат приготвени 8000 порции риба. Днес рибен курбан ще се раздава както при Часовника, така и в комплекс „Меден рудник“, при Магазия 1 в зоната за свободен достъп на пристанището и на „Ченгене скеле“.

Снимка: Община Бургас

И тази година имениците на Бургас ще се увековечат в традиционната „Златна снимка“.

В различни райони на града ще има разположени сцени, на които ще се изнася програма, посветена на празника на морския град. След Никулден, голямата сцена няма да бъде демонтирана, а ще остане в близост до коледната елха на площад „Тройката“. Тя ще е отворена за изява на всякакви формации и индивидуални изпълнители, които искат да покажат пред бургаската публика своето майсторство и талант.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация