Поставят безплатно силанти на деца от 5 до 8 години 07 ноември, 2022

Поставят безплатно силанти на деца от 5 до 8 години
Снимка: pxhere.com

До 15 декември в Медико-денталният център към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София ще се поставят безплатни силанти на зъбките на деца между 5 и 8 годинки. За процедурата, която е безплатна, не е необходимо направление, но е задължително предварително записване на час.

Центърът е част от националната кампания за зъбна профилактика на най-малките, в която участват над 500 специалисти по дентална медицина от цялата страна. 

Повече полезна информация родителите могат да намерят тук.

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбките. Те предпазват децата от развиването на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.

Според проведено национално проучване на 6 години децата в България средно имат по 4 кариеса, на 18 г. – по 6 кариеса. Установено е, че всеки четвърти 18-годишен е с един изваден постоянен зъб.

Съществуват и големи разлики в разпространението на зъбния кариес при децата в различните региони на България. Най-здрави са зъбите на децата в Хасково и Добрич, а най-проблемни – в София-град и Смолян.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация