Коронацията на Чарлз III ще е национален празник 06 ноември, 2022

Коронацията на Чарлз III ще е национален празник
Снимка: БГНЕС

По случай коронацията на крал Чарлз III британците ще имат един допълнителен почивен ден, съобщиха от британското правителство. 

8 май 2023 г., понеделник, е обявен за национален празник, който ще се отбележи два дни след официалното събитие в Уестминстърското абатство, се казва в изявление на “Даунинг стрийт”.

От правителството заявиха, че както и при коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г., кралското събитие ще бъде възможност за "семействата и общностите в цялата страна да се съберат и да празнуват заедно".

73-годишният крал Чарлз ще бъде официално коронясан в лондонското Уестминстърско абатство, следвайки дългогодишна традиция, датираща отпреди повече от 900 години. Съпругата на монарха, 75-годишната кралица-консорт Камила, също ще бъде коронясана.

Коронацията по традиция се провежда няколко месеца след възкачването на новия владетел на трона, след период на национален и кралски траур, както и на интензивна подготовка.

От Бъкингамския дворец отбелязаха, че коронацията ще отразява историческите традиции на монархията и нейната съвременна роля.

Чарлз стана крал веднага след смъртта на майка му кралица Елизабет II на 8-и септември. Той пое и поста държавен глава на 14 държави от Британската общност, включително Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Кралицата, която беше на 96 години, почина в отдалеченото си шотландско имение Балморал след година на влошено здраве. Тя беше на трона в продължение на рекордните 70 години.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация