Над 1300 души тръгват по стъпките на Ботев 28 май, 2022

Над 1300 души тръгват по стъпките на Ботев
social Снимка: Фейсбук/Община Враца

Над 1300 души ще се включат в Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“, който тръгва от козлодуйския бряг в събота сутринта. Организирани са около 38 групи от 15 области на страната, за които са осигурени храна, вода, транспорт, медицинско обслужване и полицейска охрана. Патриотичната инициатива се провежда за 74-ти път.

Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“ се организира по идея на трима туристи и родолюбци – Димитър Осинин, Иван Велков и Павел Делирадев. Първата група от 12 ентусиасти преминава по туристическия маршрут от Козлодуйския бряг до Врачанския балкан през 1947 година. През годините хиляди туристи от страната и чужбина изминават 120-те километра от Дунав през равнината до лобното място на Христо Ботев в местността „Йолковица“ и до връх Околчица в знак на преклонение и памет за повдига на героите.

Ботевите дни, посветени на 146-та годишнина от подвига на поета-революционер, бяха открити във Враца с церемония по запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев.

В програмата за „Ботевите дни“ тази година са включени над 40 културни, творчески, образователни и туристически прояви.

Кулминацията на честванията е тържественият митинг-заря на 1 юни вечерта, а на следващия ден - всенародното поклонение на връх Околчица. Там ще бъдат и участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация