Враца почита паметта на Св. Софроний Врачански 11 март, 2022

Враца почита паметта на Св. Софроний Врачански
social Снимка: Община Враца

Днес православната църква почита паметта на Св. Софроний Врачански.

Всяка година на 11 март своя дълбок поклон пред делото на светеца-будител отправя цяла България.

Във Враца празникът на светеца, който е небесен покровител на епархията, ще бъде отбелязан с различни прояви.

В старинния храм "Св. Възнесение", част от възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански", ще бъде отслужена преждеосвещена литургия.

Общоградското тържество ще събире край паметника на св. Софроний Врачански в центъра на града представители на различни институции, общественици, учители и ученици. Сред тях ще бъдат и възпитаниците на най-старото начално училище в града, което има патронен празник.

Софроний Врачански е български духовник, врачански епископ, народен будител и пръв последовател на делото на Паисий Хилендарски. Той прави и първия препис на „История славянобългарска“. Автор е на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски език.

260 мъже, жени и деца ще преписват в продължение на три месеца паисиевата "История славянобългарска". Инициативата стартира днес от читалище „Отец Паисий 1903“  в чирпанското село Средно градище. Изследователите  са успели да проследят със сигурност 70 преписа и преправки на оригинала, като пръв е направеният от Софроний Врачански през 1765 година.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация