Сандански - най-топлият град у нас 26 януари, 2022

Сандански - най-топлият град у нас
social Снимка: Кирил Дипчиков

На фона на януарските студове, предаването "Неделна разходка" ни припомня за  топлата ласка на град Сандански. Продължителността на слънчевото греене в красивия югозападен град надминава 2 450 часа годишно. Географското му разположение е предпоставка за изключително благоприятните климатични особености. 

Курортът отстои на почти еднакво разстояние от София и Солун и е важен център по международния главен път Е 79. Населеното място е наречено на прочутия революционер Яне Сандански.

Доказано е, че въздухът в балнеолжкия курорт е с най-малко алергени в цяла България. На територията на общината има над 80 извора с температура между 42 и 81 °C, а в района на града термалните извори са около 20. На 13 км от Сандански се намира източният вековен чинар. Пиринският дървесен столетник краси двора на манастира "Св. Георги Победоносец" в село Златолист. Там е живяла феноменалната пророчица Преподобна Стойна, от която Баба Ванга твърди, че се е учила.

Изключително живописен е водопадът край местността Попина лъка. Той е обявен за природна забележителност и се намира на река Башлийца. Деси ще ви упъти за другите интересни места, които си струва да посетите, докато сте в Сандански. Чуйте предложенията ѝ в приложения аудиофайл.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация