В Деня на прегръдката – и 20 секунди са полезни 21 януари, 2022

В Деня на прегръдката – и 20 секунди са полезни
social Снимка: pxhere.com

Международният ден на прегръдката - 21 януари, се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни.

Датата е избрана от пастора, защото около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените.

Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Той е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки.

Денят на прегръдката се отбелязва и в други страни като Германия, Великобритания, Китай.

Според учените - прегръдките, както и всеки физически контакт между хората, са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Денят на прегръдката си има свой сайт - www.nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004 година. В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието за най-прегръщаните се хора на годината.

През 2006 година признанието беше присъдено на актрисата Рийз Уидърспун, а през 2009 година - на президента на САЩ Барак Обама. През 2011 година призът отиде при 33-те чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина.

Хороскоп Виж всички

Нотификация