Българско ястие е с един от най-добрите вкусове в света 21 януари, 2022

Българско ястие е с един от най-добрите вкусове в света
social Снимка: Facebook/Община Кюстендил

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas включи в каталога си и българската баница.

Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки, пише TasteAtlas.

От кулинарния пътеводител изтъкват и празничния характер на баницата, като в нея българите поставяли късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон.

TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти и в каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света.

А допитване до слушателите на радио Веселина показа, че освен баница, сред любимите традиционни ястия влизат и сарми, чеверме, боб и много други.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация