Над 133 хиляди българи празнуват на Йордановден 06 януари, 2022

Над 133 хиляди българи празнуват на Йордановден
social Снимка: pxhere.com

На 6 януари честваме един от най-големите християнски празници - Богоявление или Йордановден.

Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.

На този ден по традиция навсякъде, където има водоем, се извършва ритуал по хвърляне на богоявленския кръст. Този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

В Калофер отново ще бъде спазен уникалния обичай - мъжкото хоро във водите на река Тунджа. Начело са мъже с гайди и тъпани, участниците са облечени с народни носии и пеят народната песен "Залюбила е Василка".

С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”.

133 420 са общо имениците на Йордановден. От тях 71 389 са мъжете, които носят името Йордан и неговите производни, а жените са 62 031.

Празнуват и всички с имена: Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Бончо, Банчо, Боголюб, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Найден, Теодосий.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация