От днес преглеждат безплатно за рак на гърдата 04 октомври, 2021

От днес преглеждат безплатно за рак на гърдата
social Снимка: Angiola Harry/unsplash.com

От днес започват безплатни прегледи за рак на гърдата в София, Варна, Плевен и Стара Загора.

Всеки понеделник, между 8:00 и 12:00 ч. безплатни мамологични прегледи ще има в столичната Специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“. Във всеки от дните ще бъдат преглеждани до 20 жени, заради Covid мерките и с предварително записване.

Безплатни прегледи ще има в УМБАЛ „д-р Г. Странски“ в Плевен. Те са планирани във вторник и петък от 12:00 до 14:00 ч. Във Варна прегледите ще са в УМБАЛ „Света Марина“, а в Стара Загора консултациите ще са в УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“.

Целият месец октомври е посветен на борбата с едно от най-често срещаните онкологични заболявания, като в България около 3500 жени се диагностицират всяка година.

Посланието на информационната кампания тази година е „За мен е важно ти да си добре“, с напомняне, че близките ни трябва да се грижат за здравето си. Всяка една жена трябва да напомни на приятелките си, на най-близките си жени, че не трябва да пропускат преглед, защото това е от изключителна важност за ранното диагностициране и навременно лечение.

Преглед с ехограф от специалист веднъж годишно е първата крачка, която жените между 30 и 40 г. трябва да направят за ранно откриване на рак на млечната жлеза. Ако сте на възраст над 40 г., се включва и изследване с мамограф.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация