1 октомври: Един ден с много празници 01 октомври, 2021

1 октомври: Един ден с много празници
social Снимка: pxhere.com

1 октомври е Международният ден на възрастните хора.

На този ден отдаваме необходимото уважение към хората от третата възраст и на това, което те са направили за обществото ни.

1 октомври като Международен ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1-ви октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.

Първи октомври е и българският ден на поезията, празник на Академията на Министерство на вътрешните работи, ден на Застрахователя, професионален празник на зенитно-ракетните войски.

На 1 октомври се отбелязва и Световния ден на архитектурата. Целта на World Architecture Day е да се покаже ролята на архитектите и на архитектурата за създаването на жизнена и здравословна градска среда, която увеличава благосъстоянието на жителите.

В първия петък на октомври, както е днес, се отбелязва и Световния ден на усмивката.

Създател на усмихнатото жълто личице, основен символ на Деня, е американският график Харви Бел. Той рисува символа за рекламна кампания през 1963 г., но днес „смайли“ е един от най-популярните емотикони. През 2001 г., малко преди да почине, Харви Бел измислил този празник - Международен ден на усмивката и призовал: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне"!

Международният ден на кафето се отбелязва всяка година на 1 октомври, като е посветен на кафето и любителите на тази вкусна напитка, но също така и на милионите хора, участващи в дългия процес на нейното производство, от фермерите до пекарите на кафе и тези, които го приготвят в кафенета.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация