Горещниците идват с температури до 38° 15 юли, 2021

Горещниците идват с температури до 38°
social Снимка: pixabay.com

И за днес е обявено предупреждение за потенциално опасно време заради високи температури.

Над 130 души в София са потърсили помощ, с оплаквания заради горещините през последните дни. За вчера са били обслужени 39 сигнала, подадени до Спешна помощ.

Най-високата температура за вчерашния ден е отчетена в Благоевград и Сандански – 37°. 36° е достигнала максималната температура в Кюстендил, Гоце Делчев, Пазарджик, Монтана и Ново село в област Видин.

По традиция трите дни в средата на юли – 15, 16 и 17 юли, са обявени за горещници, а астрономическите такива са обявени за последните три дни на месеца.

Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и Св. Марина (17 юли). Разминаването идва заради преминаването към Юлианския календар.

Дните се честват като празник на огъня и се изпълняват обреди за предпазване от унищожителната му сила. През тези дни не се работи нито на полето, нито в къщата.

Смята се, че третият ден, 17 юли, е най- опасен – Огнена Марина. В странджанския край на св. Марина са посветени много параклиси и аязми. Близо до Малко Търново има пещера светилище „Св. Марина”, в която тече чудотворна лековита вода. Проходът към пещерата е много тесен и според старо поверие през него могат да преминат само „чисти” девойки, с неопетнена чест.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация