Ремонтират основно автогарата в Плевен 22 април, 2021

Ремонтират основно автогарата в Плевен
social Снимка: pixabay.com

В Плевен започва основен ремонт на автогарата на стойност над 2,6 милиона лева.
Проектът предвижда мерки за енергийна ефективност, достъпна среда и навесна конструкция.

Кметът Георг Спартански е издал заповед за временно преустановяване ползването на автогарата като начална, междинна и крайна спирка на всички междуселищни автобусни линии от републиканската, областната и общинската транспортни схеми, от 16 май. Автоспирка ще има на ул. "Иван Миндиликов", номер 6 /до Автогарата/.

Плевенската автогара е в експлоатация от 1966 г., с площ 1 672,4 кв. м. През годините са правени различни ремонти, което е довело до разнообразие на стилове и материали.

Фасадата е запазена в оригиналния си вид, но от липсата на подходяща система за отопление в голяма част от помещенията са монтирани климатици, чиито външни тела са по всички фасади и нарушават архитектурната визия.

Територията за престой на автобуси е в лошо състояние. Липсват козирки на стоянките, пейки, озеленяване, автобусният плац е амортизиран, липсва ограда.

Проектът предвижда нови гишета; чакалня с площ над 100 кв. м и с места за сядане на повече от 50 човека, отопление, климатизация; помещение за багаж; санитарни помещения за пътниците; помещение за майки с деца и маса за повиване на бебета; помещение за оказване на първа помощ; подемна платформа за инвалидна количка.

Входът и изходът за движение на автобусите ще имат бариери с камери. Предвижда се изграждане на 8 сектора за автобуси, три - за пристигащи, всички с навеси. Ще бъдат достъпни за лица с намалена подвижност.

Предвиждат се информационни електронни табла, а на всеки сектор - електронна табела с имената на крайните пунктове на линиите от съответното направление.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация