И сгради в България ще светнат в зелено 17 март, 2021

И сгради в България ще светнат в зелено
social Снимка: pxhere.com

Няколко сгради в София и страната ще бъдат осветени в зелено в чест на Деня на Свети Патрик - покровителят на Ирландия. 

В зелено ще бъдат осветени Националния дворец на културата, Софийската опера и балет, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Столичната библиотека, часовниковата кула в Трявна, художествената галерия "Никола Петров" във Видин, сградата на общината в Русе и университета "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново.

Инициативата да се осветяват световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик през тази година става на 11 години. До момента над 450 сгради са осветявани в зелено по цял свят.

Днес в София на "Моста на влюбените" ще бъде открита и изложба, наречена "Празник на ирландската култура". Изложбата представя културното богатство на Ирландия в над 40 фотографии, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно й наследство.

Свети Патрик бил християнски мисионер. Той използвал трилистната детелина, за да обясни Светата Троица на ирландските езичници. Оттогава детелината става неформален символ на Ирландия.

Ирландците като имигранти са оказали голямо въздействие върху социалните, политическите и образователни системи в много страни по света.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация