Училища и детски градини във Варна отварят от 4-и януари 30 декември, 2020

Училища и детски градини във Варна отварят от 4-и януари
social Снимка: БТА

Общинските училища, детските градини и яслите във Варна са в готовност да приемат деца от 4 януари 2021 г. при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщават от дирекциите “Образование” и “Здравеопазване" към Общината.

В първия работен ден на новата година присъствените учебни занятия ще бъдат възстановени за децата от 1 до 4 клас включително. Отворени за посещение ще бъдат и детските градини и яслите.

По данни от директорите на учебните заведения заболеваемостта сред учителите през декември е намаляла спрямо октомври и ноември. Родителите на над 7000 деца са заявили желание да ги пуснат в забавачките още на 4 януари. Родителите, които не са подали заявление за посещение, могат да направят това до 12.00 ч. на 31 декември. При направена заявка за посещение, но не изпълнено такова, трябва да се плати съответния храноден. 

За детските ясли желание за връщане на децата от 4 януари 2021 г. са направили родителите на 942 малчугани.

Междувременно общинските съветници решиха таксата за предучилищните групи в детските градини във Варна ще бъде намалена от следващата година. Родителите на 5- и 6-годишните деца вече ще плащат по 40, а не по 48 лева на месец. Таксата за първа и втора група в детските градини и в яслите остава непроменена - 48 лева месечно.

От догодина социално слабите родители няма да плащат такса. Близнаците и две деца от едно семейство, записани в подготвителни групи, също ще бъдат освободени от такива задължения. Същото е валидно за деца със заболявания и увреждания и тези, чиито майка или баща са с минимум 70 на сто намалена работоспособност. Няма да се плаща и за момичетата и момчетата на родители, загинали при производствени аварии, природни бедствия или в изпълнение на служебния си дълг.

Съветниците приеха още, че няма да се дължат такси, когато детската градина или група в нея не работят поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация