В Ямбол празнуват 4 070 именици 26 октомври, 2020

В Ямбол празнуват 4 070 именици
social Снимка: Община Ямбол

Днес е Димитровден. На 26 октомври православните християни почитат паметта на Свети Великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Празникът е един от най-тачените в народната традиция и се свързва с представата за начало на зимата. Българският народ нарича светеца Свети Димитър.

Светецът е закрилник на строителите. Днес празнуват архитектите, проектантите, строителните инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството.

Професионален празник имат и ковачите, техниците, инженерите и металурзите. На 26 октомври празника си отбелязват градовете Сливен, Видин и Айтос.

Димитровден е сред най-почитаните празници в годината и заради многото именици. В момента това е третото по популярност мъжко име в България (след Георги и Иван) и само мъжете, които го носят, са над 115 хиляди.

Според народните представи Свети Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Свети Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки – „Дойде ли Димитър, идва и снегът“, гласи народната поговорка.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация