Нова мисия ще търси следи от живот на Марс 13 октомври, 2020

Нова мисия ще търси следи от живот на Марс
social Снимка: pxhere.com

Европейската космическа агенция съобщи, че руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" ще стартира на 20 септември 2022 г. Първоначално стартът на мисията беше заплануван за 2018 година, но беше отложен.

Целта на съвместна програма на ЕКА и Роскосмос е изследване на повърхността на Марс, на неговата атмосфера и климат. Освен това учените се надяват да открият следи от живот на Червената планета.

А на 14 октомври ще бъде най-удобно за наблюдение на Марс от 32 години насам. Тогава планетата ще се окаже на една линия със Слънцето и Земята.

"Цялата нощ над южния хоризонт ще сияе ярка червеникава звезда - това е планетата Марс. На 14 октомври в 02:00 часа българско време това небесно тяло ще се намира на 62,6 милиона километра от Земята и ще встъпи в противостояние със Слънцето", информира Московския планетариум.

Това астрономическо явление се наблюдава на всеки две години, но сега Червената планета ще бъде на 4 милиона километра по-отдалечена от Земята. При това есенните нощи са по-дълги от летните, което прави условията още по-благоприятни. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация