Китайски учени създадоха „изкуствен език“ за измерване на лютивостта 24 ноември, 2025

Китайски учени създадоха „изкуствен език“ за измерване на лютивостта
Снимка: Gemini

Екип от Шанхайския технологичен институт в Китай разработи напълно нов метод за количествено измерване на пикантността на хранителни продукти.

Тази разработка, описана в списание Sensors на Американското дружество на химиците (ACS), се базира на добре познатия факт, че млякото е по-ефективно от водата за успокояване на паренето в устата след консумация на люта храна.

Учените създадоха прототип на "изкуствен език", който използва ключовия млечен протеин – казеин. Този протеин е известен със свойството си да се свързва с капсаицина – съединението, което причинява парещия и лют вкус в лютите чушки. Когато казеинът неутрализира капсаицина в устата, се постига облекчаване на усещането за люто.

Устройството е правоъгълен, гъвкав гел, съставен от акрилна киселина, холин хлорид и обезмаслено мляко на прах. То е втвърдено чрез ултравиолетова светлина и има способността да провежда електрически ток. Когато проба, съдържаща капсаицин, бъде поставена върху гела, казеинът от сухото мляко реагира и се свързва с химикала в рамките на 10 секунди. Този процес води до измеримо намаляване на електрическия ток. Колкото по-висока е концентрацията на капсаицин в пробата, толкова по-значително е спадането на тока.

Първоначалните изпитания демонстрираха, че изкуственият език е способен да регистрира нива на капсаицин, вариращи от такива, които човешкият език не може да долови, до концентрации, възприемани като болезнени. В допълнителни тестове, включващи осем вида пипер и осем пикантни храни, отчетените от апарата стойности на лютивина съвпаднаха с резултатите, дадени от група дегустатори.

Този нов метод може да бъде от голяма полза за хора с много чувствителен стомах или за такива, които страдат от агеузия (липса на вкус) и са изложени на риск от изгаряния в устата при неволна консумация на твърде люти продукти. Освен капсаицина, тестовете потвърдиха, че устройството може да регистрира и други люти съединения, които се намират в храни като джинджифил, черен пипер, хрян, чесън и лук. Информацията за разработката е публикувана първоначално в сайта New Atlas.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация