Ферментиралите храни: Тайният ключ към здравето 16 ноември, 2025

Ферментиралите храни: Тайният ключ към здравето
Снимка: Freepik.com

Ферментацията е една от най-древните технологии за обработка и съхранение на храни, позната от хилядолетия. Днес интересът към ферментиралите храни се завръща с нова сила, не само заради уникалния им вкус, но и заради изключителните ползи за здравето.
От киселото мляко и киселото зеле до комбучата – този естествен процес присъства във всеки регион и култура по света. Именно на ферментиралите храни и ползите от хя говорим в новия брой на предаването "Важно е да знаеш!" с нутриционистът и специалист по хранене и диететика Милена Станчева - Атанасова.

"Ферментацията протича безкислородно и това е естествен процес, при който полезните бактерии "изяждат" захарите в съответните продукти и оттам се образуват лактобацилус булгарикос полезни бактерии", казва Милена Атанасова.

Сред най-известните ферментирали храни са кисело зеле, кисели краставички, карфиол, моркови и други зеленчуци, кисело мляко, кефир, комбуча и др

"Комбучата е много актуална напитка. В основата й е зелен чай и гъбата SCOBY.  Комбучата се газира по естествен път и може например да бъде заместител на кафето, казва още специалистът.

 Когато консумираме ферментирали пробиотици и пребиотици си осигуряваме подкрепа и здрав чревен микробиом, а 70 % от имунитета е в червата. 

Всеки ли може да хапва ферментирали храни, каква е разликата между ферментиране и консервиране и как да се приготвим вкъщи ферментирали зеленчуци, чуйте в интервюто тук:

Слушай "Важно е да знаеш!"  всяка неделя, от 8 до 9 часа, в ефира на радио Веселина - най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация