Емоционалното хранене: защо посягаме към храната, когато не сме гладни Днес, 12 октомври, 2025

Емоционалното хранене: защо посягаме към храната, когато не сме гладни
Снимка:

Все повече хора посягат към храната не от глад, а от нужда да утешат емоциите си – явление, познато като емоционално хранене, което днес засяга хора от всички възрасти и по целия свят. Именно за емоционалното хранене и как да се справим с него  - отговорите даваме във "Важно е да знаеш!", заедно с Андреана Тодорова – психолог и автор на книгата „Емоционалното хранене“. 

"Когато това поведение не е осъзнато и се повтаря често може да доведе до здравословни проблеми", казва Андреана Тодорова и допълва: "Един от най-големите митове е, че емоционалното хранене е подтикнато от негативни чувства – когато сме тъжни, стресирани и т.н, но то може да е свързано и с положителни чувства."

Според Тодорова показател за емоционално хранене е как се чувстваме, след като сме хапнали. Изпитваме ли емоции като срам, вина, или усещане че сме загубили контрола – тогава ней-вероятно става дума за емоционално хранене. Най-често то е свързано с безброй малки ежеднвени стресове, които причиняват желание за утеха или разсейване, което се задоволява чрез храната. 

"Понякога причината за емоционалното хранене се корени в детството", споделя Андреана Тодорова.

 

От този брой на "Важно е да знаеш!" ще научите още: как изглежда профилът на човек, който за който емоционалното хранене е навик, има ли справяне с това и как, кои са най-добрите храни, които помагат в борбата срещу стреса  и др. 

Чуй цялото интервю с Андреана Тодорова тук: 

Още полезни теми слушай всяка неделя, от 8 до 9 часа, във "Важно е да знаеш" по радио Веселина - най-добрият микс от песни!

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация