Ново изследване развенчава митовете, че всички картофи са вредни за здравето 05 август, 2025
Картофите са една от най-популярните храни в света. Хората ги консумират по много различни начини – варени, пюрирани, печени или пържени. В миналото обаче някои проучвания твърдяха, че яденето на много картофи може да бъде вредно за здравето. Те свързваха консумацията на картофи с по-високо кръвно налягане и покачване на теглото.
Тези по-стари проучвания не са разглеждали отблизо как са били приготвяни картофите или какви ястия са консумирали хората. Това е важно, защото варенето на картоф е много по-различно от дълбокото му пържене.
Изследователи от Имперския колеж в Лондон (Imperial College London) искаха да разберат това по-добре. Те проучиха как яденето на различни видове картофи може да повлияе на кръвното налягане и телесното тегло. Те се фокусираха върху 2 696 възрастни на възраст между 40 и 59 години. Тези хора са от САЩ и Обединеното кралство и всички те са част от по-голямо проучване за здравето, наречено INTERMAP.
Учените са разгледали какъв вид картофи са яли хората и колко често. Те също така са проучили пълните им диети, за да видят колко здравословни са били хранителните им навици като цяло.
Ето какво откриха: яденето на картофи, които са варени, пюрирани, печени или включени в смес от други здравословни храни, не изглежда да повишава кръвното налягане или телесните мазнини. Това е добра новина за любителите на картофи.
Но пържените картофи разказват друга история. При американските жени яденето на повече пържени картофи е свързано с малко по-високо кръвно налягане и по-висок индекс на телесна маса, или ИТМ, който е мярка за телесните мазнини. Тези ефекти не са наблюдавани при мъжете.
Изследването също така установява, че когато пържените картофи са били консумирани като част от нездравословно хранене – например такова с много мазнини, сол или захар – е по-вероятно те да бъдат свързани с по-високо кръвно налягане при жените. Когато обаче пържените картофи са били част от по-здравословно ястие, ефектите са били по-малки или изобщо не са наблюдавани.
Това означава, че проблемът може да не е само в пържените картофи, а в цялостното качество на храненето. Това също така показва, че начинът, по който готвим и ядем храната си, наистина има значение.
Ако се притеснявате за кръвното си налягане, може би ще ви е полезно да знаете, че някои проучвания предполагат, че витамин С и определени билкови добавки могат да помогнат за понижаването му. Намаляването на добавената захар и консумацията на повече здравословни храни също може да доведе до голяма промяна.
Има и интересни изследвания върху пробиотиците – това са полезните бактерии, открити в храни като киселото мляко, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и нивата на холестерол.
Проучването за картофите е публикувано в списанието Clinical Nutrition. Тяхното изследване ни напомня, че не всички картофи са еднакви, когато става въпрос за нашето здраве. Не е важно само какво ядем, но и как готвим и комбинираме храната си, защото това може да повлияе на тялото ни.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини
Стара Загора кани жителите да се включат в засаждането на 13 хиляди фиданки
Sofia Christmas Fest открива ледена пързалка върху фонтаните пред НДК
НОИ: Пенсионерите в чужбина подават годишна „декларация живот“
Повечето българи смятат, че преходът не е приключил и демокрацията не е истинска
Най-емблематичната поза на Фреди Меркюри бе увековечена със специална монета
Олимпийският огън ще премине от Неапол през Рим до Милано
Община Свищов отличи 32 деца за добри постъпки през годината
България влиза в топ 10 на страните с най-натоварен трафик в света
Цените на горивата у нас продължават възхода си въпреки отсрочката за „Лукойл“
Пловдив открива зала „Африка и Австралия“ и първото зоокафе в България
„Зрителна измама 3“ оглави боксофиса в Северна Америка