Ново изследване развенчава митовете, че всички картофи са вредни за здравето 05 август, 2025

Ново изследване развенчава митовете, че всички картофи са вредни за здравето
Снимка: unsplash.com

Картофите са една от най-популярните храни в света. Хората ги консумират по много различни начини – варени, пюрирани, печени или пържени. В миналото обаче някои проучвания твърдяха, че яденето на много картофи може да бъде вредно за здравето. Те свързваха консумацията на картофи с по-високо кръвно налягане и покачване на теглото.

Тези по-стари проучвания не са разглеждали отблизо как са били приготвяни картофите или какви ястия са консумирали хората. Това е важно, защото варенето на картоф е много по-различно от дълбокото му пържене.

Изследователи от Имперския колеж в Лондон (Imperial College London) искаха да разберат това по-добре. Те проучиха как яденето на различни видове картофи може да повлияе на кръвното налягане и телесното тегло. Те се фокусираха върху 2 696 възрастни на възраст между 40 и 59 години. Тези хора са от САЩ и Обединеното кралство и всички те са част от по-голямо проучване за здравето, наречено INTERMAP.

Учените са разгледали какъв вид картофи са яли хората и колко често. Те също така са проучили пълните им диети, за да видят колко здравословни са били хранителните им навици като цяло.

Ето какво откриха: яденето на картофи, които са варени, пюрирани, печени или включени в смес от други здравословни храни, не изглежда да повишава кръвното налягане или телесните мазнини. Това е добра новина за любителите на картофи.

Но пържените картофи разказват друга история. При американските жени яденето на повече пържени картофи е свързано с малко по-високо кръвно налягане и по-висок индекс на телесна маса, или ИТМ, който е мярка за телесните мазнини. Тези ефекти не са наблюдавани при мъжете.

Изследването също така установява, че когато пържените картофи са били консумирани като част от нездравословно хранене – например такова с много мазнини, сол или захар – е по-вероятно те да бъдат свързани с по-високо кръвно налягане при жените. Когато обаче пържените картофи са били част от по-здравословно ястие, ефектите са били по-малки или изобщо не са наблюдавани.

Това означава, че проблемът може да не е само в пържените картофи, а в цялостното качество на храненето. Това също така показва, че начинът, по който готвим и ядем храната си, наистина има значение.

Ако се притеснявате за кръвното си налягане, може би ще ви е полезно да знаете, че някои проучвания предполагат, че витамин С и определени билкови добавки могат да помогнат за понижаването му. Намаляването на добавената захар и консумацията на повече здравословни храни също може да доведе до голяма промяна.

Има и интересни изследвания върху пробиотиците – това са полезните бактерии, открити в храни като киселото мляко, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и нивата на холестерол.

Проучването за картофите е публикувано в списанието Clinical Nutrition. Тяхното изследване ни напомня, че не всички картофи са еднакви, когато става въпрос за нашето здраве. Не е важно само какво ядем, но и как готвим и комбинираме храната си, защото това може да повлияе на тялото ни.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация