Сомелиер на зехтин: Колкото повече горчи един зехтин, толкова е по-полезен, но може да ни развали салатата 03 август, 2025
Зехтинът екстра върджин е най-полезен за нашето здраве. Това каза в предаването "Важно е да знаеш!" Пепи Нешева - сомелиер на зехтин и основен делегат на Академията на италианската кухня в България.
Сомелиер на зехтин е сравнително нова професия, която оценява органо-лептичните качества на зехтина - цвят, вкус, мирис. Годният за консумация зехтин включва 5 вида, като на първо място е екстра върджин.
"Екстра Върджин - това просто казано е един фреш от маслини , каза още Нешева и допълни:
"Дефиницията в регламента на Европейската комисия поставя 4 условия и 2 групи показатели, които трябва да притежава един зехтин, за да бъде класифициран като екстра върджин. "
Четирите показатели, които трябва да притежава един зехтин да се нарече екстра върджин са: да е добит по механичен начин, да е без дефекти, да няма в него смесване с други химически вещества и да е с киселинност максимум 0.2%.
"Най-хубав зехтин" няма като понятие - всеки сорт маслини има различен интензитет. Затова най-общо може да говорим за леко плодов, средно плодов и интензивно плодов зехтин. И кой зехтин да използваме вече е изкуство - съчетанието на зехтина с храната:
"Леко-плодовият зехтин е подходящ за леки салати, за сурова риба, по-пресни сирена.
Средно-плодовият за паста, варива, бяло месо.
И интензивният плодов вкус може да го използваме с по-мазни меса, отлежали сирена, по-тлъсти риби.
Острият зехтин, т.е. колкото повече горчи и е пикантен един зехтин, толкова е по-богат на полифеноли и антиоксиданти, т.е. по-полезен за нашето здраве. Но той се синтезира към плодово-интензивния вкус и ако го сложим на салатата ще я развали, категорична е Пепи Нешева.
Като потребители трябва да сме наясно с 3 показатели, по които може да оценим един зехтин, като един от тях е цената. Важно е да четем добре и етикета. Като прочетем, че маслините са от ЕС, трябва да оставямае бутилката.
"Зехтинът не си подобрява качеството с времето, затова трябва да гледаме и срок на годност. Зехтинът има срок на годност около 1-1.5 години."
Във "Важно е да знаеш!" беше разбит и един мит, свързан със зехтина:
"Абсолютен мит е, че със зехтин не се готви - НЕ, готви се. Може да си пържим и готвим. Зехтинът има една от най-високите точки на задимяване - 210 градуса, след тази температура вече започват да се отделят вредни вещества, но никой от нас не достига 210 градуса при готвене.", категорична е Нешева.
И още: защо е важно да избираме зехтин в определена опаковка и разфасовка, кои са трите най-големи вредители на зехтина и как правилно да го съхраняваме в домакинството чуйте в интервюто тук:
Не пропускай "Важно е да знаеш!" всяка неделя, от 8 до 9 часа, по радио Веселина - най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини
Sofia Christmas Fest открива ледена пързалка върху фонтаните пред НДК
НОИ: Пенсионерите в чужбина подават годишна „декларация живот“
Повечето българи смятат, че преходът не е приключил и демокрацията не е истинска
Най-емблематичната поза на Фреди Меркюри бе увековечена със специална монета
Олимпийският огън ще премине от Неапол през Рим до Милано
Община Свищов отличи 32 деца за добри постъпки през годината
България влиза в топ 10 на страните с най-натоварен трафик в света
Цените на горивата у нас продължават възхода си въпреки отсрочката за „Лукойл“
Пловдив открива зала „Африка и Австралия“ и първото зоокафе в България
„Зрителна измама 3“ оглави боксофиса в Северна Америка
Весела се завърна на сцената с "Къде си"