Ледът се топи, а ягодите са по-сладки - май 2025 е вторият най-топъл в историята 11 юни, 2025

Ледът се топи, а ягодите са по-сладки - май 2025 е вторият най-топъл в историята
Снимка: pxhere.com

Май 2025 г. е вторият най-топъл месец в историята на сушата и океаните, според Службата за промени в климата „Коперник“.

Глобалното затопляне продължава да бъде новото нормално състояние, като според климатичната служба на Европейския съюз - миналият месец е бил вторият най-топъл май, след миналата година

По време на майската гореща вълна, която засегна и Исландия, ледената покривка на Гренландия се стопи 17 пъти по-бързо от средното за последните години, сочи доклад на научната мрежа Световна метеорологична атрибуция (WWA). В Исландия температурата на 15 май надхвърли 26 градуса по Целзий, което е безпрецедентно за това време на годината на този субарктически остров. Арктическият регион е на предната линия на глобалното затопляне, като от 1979 г. насам се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата, сочи проучване от 2022 г. 

Най-слънчевата и топла пролет в Обединеното кралство донесе необичайно голяма реколта от сладки ягоди. Дългите слънчеви периоди и прохладните нощи са осигурили „перфектни“ условия за ягодите, като сухото и приятно време също е спомогнало за опрашването от насекоми, което допълнително подобрява качеството и формата на плодовете, обясняват земеделски производители. 

Времето е допринесло за „супер размер и супер вкус на ягодите“, според Ник Марстън, председател на Британската асоциация на производителите на ягоди, която представлява повечето ферми за меки плодове в Обединеното кралство.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина-най-добрият микс от песни!

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация