Разград ще отбележи Световния ден на театъра с празнично шествие и спектакъла "Търновската царица“ 27 март, 2023

Разград ще отбележи Световния ден на театъра с празнично шествие и спектакъла
Снимка: Театрално-музикален център Разград

С празнично шествие и спектакъл Театрално-музикалният център в Разград ще отбележи 27 март – Световния ден на театъра.

В 12:30 ч. от пл. „Независимост“ ще тръгне празничното шествие на артистите и служителите от центъра. Всички те, облечени с театрални костюми и маски, ще преминат през площад "Ларго" и бул. “България“ и ще напомнят  за магията на театралното изкуство във всичките му форми. На 31 март в Общинския културен център в Разград ще бъде представен спектакълът "Търновската царица“, с гост-актьор Елена Петрова.

Световният ден на театъра се отбелязва от 1961 г. по инициатива на Парижкия международен театрален институт, който действа под егидата на ЮНЕСКО. Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезона на "Театър на нациите".

За поредна година, Съюзът на артистите в България ще връчи Националните награди за сценични изкуства ИКАР. По традиция церемонията ще се проведе в Народния театър от 19:00 часа.

Голямото отличие за изключителен принос към българския театър тази година е за актьора Антон Радичев, а "Икар" за чест и достойнство ще получи Мария Стефанова. В категорията "Съвременна българска музика" отличието е за Теодосий Спасов.

Оспорвано ще е съревнованието за най-добра мъжка роля - за приза ще се борят Владимир Пенев, Деян Донков и Иван Юруков.

За водеща женска роля са номинирани Албена Ставрева, Светлана Янчева и Станка Калчева.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация