The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Ъндърграунд танци и тази събота в София

09.09.2016
Последната серия от открити уроци ще се проведе в подлеза на гара „Подуяне”

Последната осма сесия на проекта „Танцуваща София” ще се проведе тази събота, 10 септември, в подлеза на гара „Подуяне” в столицата. За любителите на ъндърграунд танците организаторите са подготвили два часа и половина открити уроци по MTV dance, хип-хоп, рага, брейк.

Проектът „Танцуваща София” е организиран с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2016” на Столична община. От средата на месец юли превърна осем пространства в столицата в танцови площадки. Хиляди любители на движението и ритъма учиха под ръководството на професионални инструктори стъпките на десетки стилове – от класически, през фолклорни, латино до най-модерните танци.

Тази събота ще бъде последната серия от открити уроци, но финалът на проекта ще се проведе на 24 септември. Организаторите подготвят за всички участници и ентусиасти специален танцов турнир, в който професионални танцьори и заклети любители на танца ще могат да премерят сили.

Всеки желаещ може да заяви участие на https://www.facebook.com/DancingSofia/?fref=ts. За финала на първото издание на проекта „Танцуваща София” на 24 септември организаторите планират също така и среща с приятели и отворена дискусия на теми, свързани със здравословния и активен начин на живот, адаптирането на градски пространства за спортни дейности на открито, както и томбола с награди за най-активните участници в инициативата.

ПРОГРАМА, събота, 10 септември 2016 г.:

10:00-10:30 ч. MTV dance
МTV dance - Искали ли сте някога да танцувате като любимата си МТV звезда? Искали ли сте някога да бъдете част от група усмихнати и енергични млади хора, които се забавляват чрез танца? Този танцов стил се появява в Лос Анджелис, САЩ, с цел пренасяне на танците от музикалните клипове по МTV обратно на улицата. Тези стилове танци могат да бъдат видяни в клипове нa Beyonce, Destiny’s Child, Rihanna, Sean Paul, Justin Timberlake, Ciarra и други.

10:35-11:05 ч. Хип-хоп
Хип-хоп танци е термин, който се отнася към всички стрийт стилове танци. Това могат да бъдат брейк, локинг, попинг, уакинг и много други. Тези танци са олицетворение на хип-хоп културата, която възниква през 60-те и 70-те години на 20 в. в Ню Йорк, в средите на афроамериканците и латиноамериканците. Тази култура има още няколко важни елемента: диджействане, графити и рапиране, както и други вплетени изразни и музикални средства като ритмуването (beatboxing), хип-хоп модата, груповият говор и жаргон.

11:10-11:40 ч. Ragga Dancehall
Ragga Dancehall e сравнително нов и много експресивен танцов стил. Денсхолът е горещ карибски танц, тръгнал от бреговете на Ямайка и залял клубовете и сцената по цял свят. Той се оформя през 70-те и 80-те години в Ямайка като необходимост рага музиката да има своя движенческа изява. Той заема главно място в лайфстайла на Ямайската гето младеж, място на забавление, култура и себеизразяване. Рагата и денсхола са подстил на регето и се отличават с навлизането на електронен инструментал и силно подчертани акценти.

11:45-12:15 ч. Брейк
Брейкът е танцово изкуство, ползващо елементи, които имат своя история и специален подход. Типични само за този танц са въртенето на глава (headspin), headtrak-ът, някои от движенията в така нареченият footwork и различни видове основни Freez-ове. Много общи черти могат да се открият с бойните изкуства (по-специално: кунг фу и капоейра). Брейк танците имат именувани движения и голям арсенал от основни стъпки, които обикновено се усвояват от начинаещите и се развиват от напредналите.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 07:00
  • Aleksandra Prijovic Telo 00:05 в момента
  • Galena Mina Mi 00:01 Предишна
  • Fancha Maneken 00:00 Предишна
  • Giorgos Marinis Ax Katerina 23:57 Предишна
  • Kondyo Mani Mani 23:54 Предишна
  • Lola Neka Neka 23:50 Предишна
  • Toni Storaro Nyama Nakade 23:48 Предишна
  • Despina Vandi Gia Kaki Mou Tihi 23:44 Предишна
  • Orhan Murad Malka I Sladka 23:40 Предишна
  • Dragana Mirkovic Kolo Srece 23:37 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито