The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Спокоен сън в летните жеги - има как!

26.06.2017
Нужно е да спазваме няколко неща, за да се радваме на ефективен сън

Спокойният сън в летните горещини е непостижим за много хора. Как да си набавим така необходимата нощна почивка в непоносимите жеги?

Има начин това да се случи. За целта е необходимо да се придържаме към няколко съвета. Ето ги и тях:

Внимавайте с храната

Ако се изкушавате да се натъпчете с обилно топло ястие, помислете отново. Колкото по-голяма е порцията, толкова повече е отделяната метаболитна топлина, докато тялото преработва храната. Най-лошата услуга, която можете да си направите, е да консумирате протеинови храни. Вместо това заложете на малка студена порция, по възможност сурово, с която храносмилателната система ще се справи по-лесно. По този начин ще си спестите и готвенето, и допълнителната топлина в дома.

Осигурете хлад за главата

Едва ли има нещо по-приятно в жегата от това да положите морна глава върху хладни чаршафи. За целта преди лягане трябва да охладите спалното бельо. Те могат да бъдат поставени в хладилник за няколко минути, опаковани в чиста найлонова торбичка. Ако разполагате с място, можете да "замразите" за кратко и възглавницата си.

Не допускайте домашни любимци и полени в спалнята

Питомците не са най-добрите приятели на хората по времето, в което "върлуват" полените. Страдащите от летни алергии индивиди трябва да обявят спалните помещения за зона, забранена за домашни любимци, тъй като с козината им често се пренасят полени, спори и други алергени, които се "намъкват" в леглото и причиняват неприятности.

Забравете гушкането с партньора

Безспорно е приятно, да, но гушкането с половинката е гаранция за "задушна" нощ. Човешкото тяло генерира еквивалента на 116 вата топлинна енергия за час, е по-добре да спите "соло" в големите горещини. Освен това е много вероятно партньорът или партньорката Ви също да не може да намери покой в жегата и да попречи на съня Ви.

Охлаждайте помещенията разумно

В големите летни жеги не се изкушавайте да отваряте прозорците през деня. Правете това вечер, когато въздухът е по-хладен. За да проветрите по-качествено, можете да направите течение. Друг полезен съвет за охлаждане на помещенията е да поставите купичка с лед пред включен вентилатор.

Не правете грешката да спите голи

Лютите жеги може и да събуждат желанието човек не само да свали дрехите си, но и да излезе от кожата си, но това не е решението. Съветът на експертите е да се спи с памучни пижами. Естествените влакна в памучната тъкан попиват потта от тялото и осигуряват усещане за хлад и удобство. Добре е спалното бельо също да е памучно.

Хладен душ преди лягане

Течности

Дръжте до леглото си бутилка с вода и пийте често, за да не се обезводнявате в горещините и да помагате на тялото да се охлажда.

Третирайте точките на пулса

Намокрете с вода точките, в които усещате пулса си - китки, шия, глава. Ако наистина "умирате" от жега, поставете хладна кърпа върху главата си.

/М.Е./

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 06:00
  • Alina, Costi Necazuri Si Suparari 00:08 в момента
  • Lepa Brena Hajde Da Se Volimo 00:05 Предишна
  • Desislava, Djordan Dali Shte Te Ostavya 00:01 Предишна
  • Boban Zdravkovic Nema Veze 23:59 Предишна
  • Kali Lele Kako 23:55 Предишна
  • Hristos Menidiatis Dakrise Ki Apopse To Feggari 23:52 Предишна
  • Lia Mitnicharyu 23:48 Предишна
  • Ceca Raznatovic Drugarice Prokletnice 23:44 Предишна
  • Dimitar Andonov Kitka 23:40 Предишна
  • Vasilis Karras Telefoni 23:36 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

00:00 - 06:00 Най-добрият микс от песни

06:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

11:00 - 12:00 Веселина топ 10

12:00 - 16:00 Честито