Защо снежния човек празнува на 18 януари? 18 януари, 2022

Защо снежния човек празнува на 18 януари?
social Снимка: pxhere.com

На 18 януари отбелязваме Международния ден на снежния човек.

Датата съвсем не е случайна – единицата символизира метлата/лопатата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Боб Екстайн, автор на книгата „Историята на снежния човек“, споменава за подобни снежни фигури още от средновековието. Най-ранните сведения, които успява да намери са съхранени в библиотеката „Koninklijke“ в холандския град Хага в творбата „Book of Hours“, която датира от 1380 г.

През Викторианската епоха, снежният човек става изключително популярен символ на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази епоха под формата на картини, поздравителни картички и реклами.

Първата снимка на снежен човек е направена през 1853 г. от Мери Дилвин от Уелс. И днес тя може да бъде видяна в Националната библиотека на Уелс.

Германецът Корнелиус Граетц събира снежни човеци в продължение на 30 години, като колекцията му надвишава 3000 бр. и е записана в Рекордите на Гинес.

Най-големият снежен човек в света е направен през 2008 г. в град Бетел, щата Мейн. Скулптурата е висока 37,21 м, а за сътворяването ѝ са били нужни 6 тона сняг и две седмици работа. Казва се Олимпия Сноу, кръстена на сенаторът, представляващ щата.

Най-малкият снежен човек пък е едва 0.01 мм и е създаден от учени от Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство. Сглобен е от малки топки, използвани за калибриране на електронни микроскопи.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация