The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина

Занаяти и изкуство обагрят Самоводската чаршия

23.10.2020
Снимка: Община Велико Търново
Близо 50 изложители пристигат на Улицата на занаятите във Велико Търново.

„Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ ще обагри Самоводската чаршия през уикенда. В навечерието на Димитровден Улицата на занаятите ще бъде обагрена в пъстра палитра от цветове, аромати, музика и настроение, за да зарадва отново жителите и гостите на старопрестолния град с неподправения си уют. Близо 50 занаятчии, производители на сезонни продукти и творци на ръчно изработени сувенири, изделия, плетива, бродерии и др. ще изпълнят Самоводската чаршия през събота и неделя – 24 и 25 октомври. А майсторите от архитектурно-етнографския комплекс отново ще покажат демонстрации на старинните техники, запазени през вековете, в своите ателиета и дюкяни. Ще се предлагат мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, традиционни български сезонни сладкиши, сокове, вино със 17 подправки, и др.

Изложението базар „Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е организирано по повод 835-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен и възстановяването на българското царство. Базарът ще бъде отворен още от сутрешните часове на двата почивни дни и ще продължи и след залез слънце.

Занаятчийският празник ще е съпроводен и с атрактивна концертна програма, а сцена ще бъде площадът до Самоводската чаршия. В съботния 24 октомври през деня ще се изявят талантите от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Детски танцувален ансамбъл „Болярче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“, а кулминация вечерта ще е концерт на „Биг Бенд Велико Търново“. В неделния ден /25 октомври/ на сцената ще се изявят Група за градски песни „Ретроритъм“ /Дебелец/ и Танцувален клуб „Плетеница“, които ще представят пъстра фолклорна палитра от всички етнографски области. От 18,00 ч. е концертът на групите „КОВУ“ и „Хаштаг“.

Освен фестивала на Чаршията, Община Велико Търново е подготвила и още атракции по случай историческата годишнина. На 24 октомври от 18,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец ще се проведат демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники. Участници са СНЦ "Търновци", "Чигот"-Варна и НД "Традиция" - клон Шумен. Възстановката включва също концерт със средновековна музика на група "Ериней" и огнен спектакъл на трупа "Палячи". В 18,45 ч. в съботната вечер демонстрациите ще прелеят в представяне на историческия театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ "Константин Кисимов"-  Велико Търново, а в 19,30 ч. за всички гости и граждани на града ще бъде излъчено шоуто „Цревград Търнов – звук и светлина“.

Програмата навръх Димитровден /26 октомври/ по традиция ще започне със Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“, а в 11,00 ч. е литийното шествие през Владишкия мост до храма „Св. Димитър Солунски“. Ще бъде отслужен молебен и осветен курбан за здраве.

Предвид очаквания поток от публика, посетителите на събитията следва да носят маски, шлемове, шалове или други защитни средства, покриващи носа и устата.

Събитията за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден са организирани от Община Велико Търново и се реализират със съдействието на Регионален исторически музей – В. Търново, СНЦ „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“, Клуб „Традиция“ – В. Търново, Строителна камара и Великотърновска Света митрополия.

В момента Честито 12:00 - 16:00
  • Vesna Zmijanac Kazni Me Kazni 15:17 в момента
  • Galena 100 Jivota 15:13 Предишна
  • Antipas Eimai Anevasmenos 15:09 Предишна
  • Milan Petkovic Kad Zaboli 15:05 Предишна
  • Slavka Kalcheva Beli Galabi 15:02 Предишна
  • Aca Lukas Pesma Od Bola 14:57 Предишна
  • Milko Kalaydjiev Ostavi Me 14:54 Предишна
  • Petros Iakovidis Mou Lipses Poli 14:51 Предишна
  • Dragana Mirkovic Dusu Si Mi Opio 14:47 Предишна
  • Tanya Boeva Nepokorni Sme 14:41 Предишна

Програма

11:00 - 12:00 Веселина топ 10

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито