Видовден е - всеки получава заслуженото 15 юни, 2022

Видовден е - всеки получава заслуженото
social Снимка: pxhere.com

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието.

Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци са сторили и ги наказва.

Оттук е и изразът: "Ще дойде Видовден" - времето за възмездие ще дойде и всеки ще бъде наказан за извършения грях. Според допълнителни тълкувания на символиката на деня се вярва, че дори и да има забавяне или забравяне на правдата, тя ще дойде на Видовден, и че Господ забавя, но не забравя.

Видовден се отбелязва на 15 юни и произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. В България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила.

Счита се, че на този ден не трябва да се започва никаква работа, а хората в миналото вярвали, че така ще омилостивят светците и ще се предпазят от градушка.

В района на Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота. Хората, които имат проблеми със зрението, на този ден стават рано и пръскат очите си със свежи, мокри от росата зелени клонки. Според някои предания, благодарение на това много слепи са прогледнали.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация