Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Великденски традиции в други православни страни

28.04.2019
В Гърция е популярен обичаят "хвърляне на делви"

Милиони православни християни по света празнуват възкресението на Иисус Христос. Боядисани яйца, козунак и великденски зайчета са символите на светлия празник. Всяка страна обаче има свои традиции за празника.

easter-eggs-3131186-1280.jpg

В Гърция подготовката за Великден още от сутринта на Велики четвъртък, когато се месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Според поверието тези кифлички трябва да се пазят до следващия Великден и така ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения. Задължителен на празничната трапеза е обредният козунак, боядисаните в червено яйца, великденската агнешка супа „магерица“, печено агне и зелени салати. В събота, точно в полунощ, всеки пали своята свещ от благодатния огън и хората се поздравяват с думите „Христос Воскресе!“. На гръцкия остров Корфу от години спазват традицията по „хвърляне на делви”.  А заедно с делвите, през балконите си местните изхвърлят и всякакъв вид домакински съдове, включително тенджери и тигани. Традицията на остров Корфу се е превърнала в световна атракция и всяка година хиляди туристи се стичат там, за да видят нагледно „хвърлянето на делви”. Значението на този обичай е изхвърляне на всичко лошо и започването на чисто.

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нашия. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като „пасха”, чиято форма символизира гроба на Иисус. В реката се хвърлят черупки на яйца, за да дойде празника. На Разпети петък румънците посещават църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта е великденската литургия. В църквата се носят боядисани яйца и храна в специална купа, която трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

В Сърбия по традиция яйцата се варят и боядисват в съд, в който задължително домакинята е добавила няколко капки свещена вода. Първото боядисано яйце се пази до следващия Великден и то се нарича „пазител на дома”. Сърбите използват традиционния поздрав „Христос Воскресе” и „Воистина воскресе” до Спасовден. Ако дойде гост вкъщи на Великден, задължително е първо да му подарите боядисано яйце, а след това можете да го почерпите с каквото пожелаете. В понеделника след Великден сърбите ходят на гробища или в църква и отдават почит на починалите си близки и роднини.

egg-3165476-1280.jpg

Традициите в Русия, като източно-православна държава, много се доближават до нашите. За руснаците Великден е най-обичаният празник в годината и не случайно е наричан „Цар на дните”. Малко преди полунощ в събота, хората обличат най-новите си и хубави дрехи и отиват на църква. Също както в България, те чакат благодатния огън точно в полунощ, от който си запалват свещ и с нея обикалят храма. На празничната трапеза по традиция домакинята трябва да сложи толкова ястия, колкото са били дните от най-продължителния пост през годината. Пъстроцветните яйца, подредени в кошнички или купи със свежа зеленина са задължителна част от подготовката и украсата за великденската маса.

Във Франция в дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В неделя рано сутринта камбаните отново започват да бият. Произвеждат се традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка, и различни други шоколадови фигури. Родителите крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. За празничната си трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, както и традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна. По време на великденските празници се приготвят и омлети. Цялото семейство прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.

В много италиански села и градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания. В Италия шоколадовите великденски яйца са увити в гланцова хартия и пълни с изненади. А вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто великденски гълъб - Коломба – икона на светия дух. Тестото, с което се прави Коломба много прилича на това на козунака, но се замесва без прясно мляко и задължително присъстват бадемите – символ на мъдростта. Освен Великденския гълъб тук всеки регион си има традиционен великденски сладкиш.

Всяка провинция в Германия празнува по различен начин. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени подобно на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци. В северните части на Германия се палят великденски огньове или се прави великденско колело. Това е колело от дъбово дърво, запълнено със съчки и слама, което се запалва и се търкулва по подходящ склон. Ако успешно стигне до долу, това е знак за добра реколта.

За разлика от повечето западно-европейски страни, като Германия, в земята на кенгурата зайците не са сред любимите животни, тъй като унищожават реколтата. Поради тази причина Великденският заек отсъства от австралийските обичаи, свързани с този празник. Боядисаните яйца в Австралия ги носи билби – торбесто животинче с голям нос и дълги уши. И съответно производителите на шоколад предлагат продуктите си за Великден с формата на билби.

easter-bilby-chocolate.jpg

В момента Честито 12:00 - 15:00
  • Milena Ceranic Kabriolet 13:21 в момента
  • Kamelia Luda Po Tebe 13:18 Предишна
  • Zig Zag Cherna Roza 13:14 Предишна
  • Maja Suput, Milos Vujanovic Skidaj Se Sa Ljubavi 13:11 Предишна
  • Rumyana Popova Marko Piyanica 13:04 Предишна
  • Aleksandra Prijovic, Aco Pejovic Litar Vino Litar Krvi 13:00 Предишна
  • Giorgos Mazonakis Echo Chiliades Giati 12:57 Предишна
  • Ivana Polujiva 12:53 Предишна
  • Kija, Djani Lako Ti Je Biti Veran Kad Te Niko Ne Gleda 12:50 Предишна
  • Vasilis Karras An Hatis 12:43 Предишна

Програма

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито