Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Вече можем да ходим на кино, концерти, в музеи и галерии

11.05.2020
Снимка: pixabay.com
На театър може само ако е на открито

От днес са позволени посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития, провеждащи се на сцени на открито. Това може да става само при спазване на определени изисквания за дистанция, а заповед за отмяна на забраната, която действаше до момента, издаде здравният министър Кирил Ананиев.

Според документа се позволява провеждането на концерти и други сценични прояви на открито, но организаторите не трябва да надвишават 30% от максималния капацитет на заетост. Условието е също да бъдат спазвани "изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки", но в заповедта не се конкретизират какви са те.

Допускат се и посещения на кина, като и там залите могат да бъдат запълвани до 30% от максималния капацитет.

В заповедта е посочено, че се позволяват посещенията на музеи, галерии и библиотеки на закрито, а на театър може да се ходи само ако е на открито.

Всеки организатор на събитие трябва да го провежда при определени условия, каза на пресконференция днес министърът на културата Боил Банов. Условията включват влизане и излизане от различни места, дезинфекция на ръцете на зрителите при влизане на събитието и ползването на маски.

Досега държавата пое пълна гаранция върху средствата на всички културни институти, като гарантира заплащането в тези сектори до 6-месеца след извънредното положение.

Няма никакво намаление и ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство, както и при археолозите, обяви министърът на културата. За киното парите са съхранени и подготвени за стартиране за тяхната дейност за производство.

Допълнително е разписана мярка в Министерството на културата, където са заделени 2 милиона и половина в национален фонд "Култура" за най-засегнатите творци на свободна практика, което е три минимални работни заплати с осигуровките към тях. Над 1000 лица са подали документи, утре ще се финализират одобрените лица, които изпълняват критериите.

След първоначалните мерки, се преминава вече към мерки за укрепване на дейността на свободните творци, НПО-тата, свободните организации на целия сектор свободни артисти, обяви Банов.

С подкрепата на правителството се взе решение за допълнителна подкрепа на Министерството на културата от още 5 млн. лв., каза още министърът.

Програмите, по които се отпускат средствата, са следните:

- за създаване на нови театрални постановки - 500 000 лв.

- за създаване на нови музикални изкуства - 500 000 лв.

- за нови танцови спектакли - 500 000 лв.

- за проекти в областта на визуалните изкуства - 500 000 лв.

С още 800 000 лв. ще бъде отворена по-късно програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства.

Ще има подкрепа и към малките авторски кина, цирка, и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци, там ще се прехвърлят 1,5 млн. лв. чрез правителството. Още 700 000 лева отиват за фонд „Култура“ за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, каза още Банов.

Той отбеляза и че 1,9 млн. лева има фонд „Култура“ за проекти и програми, които в голямата си част вече са стартирали.

През норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, НПО, за съвременни изкуства. Това са програми с норвежки партньори за съвременно изкуство, със сериозни проекти.

Това е междинен етап в подкрепата на целия сектор, ще има още допълнителни мерки, добави още министърът.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Hari Bend Daychovo Horo 05:12 в момента
  • Ivan Dyakov V Gradina Moma Sedeshe 05:08 Предишна
  • Iva Davidova Pohvali Se Moma Elka 05:05 Предишна
  • Rumyana Popova Otvori Mi Belo Lenche 05:01 Предишна
  • Elli Kokkinou Ftei I Nihta 04:58 Предишна
  • Desislava, Ruslan Mila Moya Mili Moy 04:54 Предишна
  • Katarina Zivkovic Tajni Znak 04:51 Предишна
  • Triantafylos Xtipise Kokkino 04:47 Предишна
  • Ivana Cyal Jivot 04:44 Предишна
  • Ivana Selakov, Aca Lukas Omaklo Mi Se 04:41 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни