Вече е факт електронното медицинско досие 19 януари, 2021

Вече е факт електронното медицинско досие
social Снимка: pexels.com

От днес е достъпен електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му всеки ваксиниран може да има достъп до сертификата си чрез електронен подпис, притежаван от около 200 хиляди души, или чрез личните си лекари - от 1 февруари.

Личните лекари ще могат да разпечатат сертификата за ваксиниране. За да няма злоупотреби с документа, са създадени няколко нива на сигурност. Сертификатът за ваксинация има QR код, чрез който се показва валидността му. Злоупотреба със сертификата е невъзможна, увери министърът.

Достъпът до електронното медицинско досие, в което има данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19, също е чрез електронен подпис.

В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др.

Резултатите от изследванията ще са достъпни за лекарите през техните информационни системи и няма да е необходимо пациентът да ги представя на хартия.

В електронното досие няма да се нанасят данни със стара дата, от предишни прегледи, изследвания и др.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация