Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички 03 декември, 2020

Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички
social Снимка: pixabay.com

Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички български граждани, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар. Тя ще се поставя от лекар, който ще прецени какво е здравословно състояние на всеки човек, подчерта министърът.

Планът за ваксиниране е готов и утре ще бъде гласуван от Министерския съвет, каза Ангелов. По него се работи повече от 10 дни. В него ясно и точно ще бъдат разписани всички целеви групи, уточни той.

Ваксината ще пристигне в България и ще се прилага на българските граждани, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата.

Това означава, че тя ще има кратка характеристика на продукта, в която ще се намерят всички отговори на въпросите за конкретните параметри, заяви Ангелов. Същото важи и по отношение на страничните действия, допълни той.

Информационната кампания за ваксината е предвидена за момента, в който тя дойде в България и разполагаме с кратките характеристики на продукта, за да можем да обясним ясно и точно на българските граждани кога, кой и как ще може да се ваксинира, посочи министърът.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация