The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

В Лондон спират рекламата на вредни храни в обществения транспорт

29.11.2018
Затлъстяването в последните десетилетия се превръща във все по-голям проблем

Кметът на Лондон Садик Хан спира рекламата на вредни храни в обществения транспорт, съобщи Би Би Си.

Забраната влиза в сила от 25 февруари 2019 г. и обхваща рекламата на храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Според данните, 40% от децата на възраст 10- 11 години в Лондон са с наднормено тегло, което нарежда британската столица на първо място сред градовете в Европа по този показател.

Хан призова британското правителство също да се включи в борбата с този проблем.

Затлъстяването в последните десетилетия се превръща във все по-голям проблем за човечеството. В световен мащаб броят на хората с наднормено тегло непрекъснато се увеличава.

Според проучвания, проведени от експерти по искане на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", проблемът засяга около 10% от световното население. Това означава, че с наднорменото тегло са 604 млн. мъже и жени, както и 108 млн. деца по света.

През последните 35 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Като повечето от тях са от страни със средни и по-ниски доходи. Проблемът със затлъстяването е проучен в 195 държави. Изводите:

Повечето хора се хранят тотално погрешно, консумирайки газирани напитки, бързи храни, които са евтини, но наситени с вредни мазнини и въглехидрати.

Прекомерното тегло води до развитие на хронични здравословни проблеми: диабет, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, болки в ставите и някои форми на рак. Според изследване през 2015 г. от проблеми, породени от затлъстяване, са загинали 4 млн. души. По-малко загиват хора от терористични актове, пътни произшествия и болестта на Алцхаймер.

Проблемът не е в липсата на спорт. Разбира се, без активен начин на живот е трудно да се поддържа нормално тегло. Но излишните килограми не се появяват поради липсата на спорт.

Гладът убива по-рядко от преяждането. Специалисти по незаразни заболявания на СЗО отбелязват, че за първи път в човешката история хората започват да умират от преяждане, а не от недостиг на храна.

Децата с наднормено тегло не са толкова много, колкото възрастните, но с всяка година броят им се увеличава. Шампионът в затлъстяването сред възрастното население днес е Египет, а сред децата - САЩ. В първия случай, диагнозата е направена при 35% от възрастните, а във втория - при 13% от децата.

За борба със затлъстяването експерти препоръчват повече мерки от страна на правителствата, подобни на мерките, предприети за ограничаване на пушенето в развитите страни.

Снимка: БГНЕС

В момента Честито 19:00 - 23:00
  • Karlos Imam Samo Edno Sarce 19:56 в момента
  • AZIS Sagapo 19:50 Предишна
  • Saban Saulic Odlazis Odlazis 19:43 Предишна
  • Antique, Helena Paparizou Die For You 19:38 Предишна
  • Rado Shisharkata Beli ptici 19:34 Предишна
  • Aleksandra Mladenovic Gotova Stvar 19:31 Предишна
  • Rosica Peycheva Vecheray Rado 19:27 Предишна
  • Andrea Iskam Iskam 19:21 Предишна
  • Lepa Brena Miki 19:18 Предишна
  • Maya Neshkova Chestit Rojden Den 19:13 Предишна

Програма

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 08:00 Най-добрият микс от песни

08:00 - 10:00 Капучино