The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

В Лондон спират рекламата на вредни храни в обществения транспорт

29.11.2018
Затлъстяването в последните десетилетия се превръща във все по-голям проблем

Кметът на Лондон Садик Хан спира рекламата на вредни храни в обществения транспорт, съобщи Би Би Си.

Забраната влиза в сила от 25 февруари 2019 г. и обхваща рекламата на храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Според данните, 40% от децата на възраст 10- 11 години в Лондон са с наднормено тегло, което нарежда британската столица на първо място сред градовете в Европа по този показател.

Хан призова британското правителство също да се включи в борбата с този проблем.

Затлъстяването в последните десетилетия се превръща във все по-голям проблем за човечеството. В световен мащаб броят на хората с наднормено тегло непрекъснато се увеличава.

Според проучвания, проведени от експерти по искане на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", проблемът засяга около 10% от световното население. Това означава, че с наднорменото тегло са 604 млн. мъже и жени, както и 108 млн. деца по света.

През последните 35 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Като повечето от тях са от страни със средни и по-ниски доходи. Проблемът със затлъстяването е проучен в 195 държави. Изводите:

Повечето хора се хранят тотално погрешно, консумирайки газирани напитки, бързи храни, които са евтини, но наситени с вредни мазнини и въглехидрати.

Прекомерното тегло води до развитие на хронични здравословни проблеми: диабет, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, болки в ставите и някои форми на рак. Според изследване през 2015 г. от проблеми, породени от затлъстяване, са загинали 4 млн. души. По-малко загиват хора от терористични актове, пътни произшествия и болестта на Алцхаймер.

Проблемът не е в липсата на спорт. Разбира се, без активен начин на живот е трудно да се поддържа нормално тегло. Но излишните килограми не се появяват поради липсата на спорт.

Гладът убива по-рядко от преяждането. Специалисти по незаразни заболявания на СЗО отбелязват, че за първи път в човешката история хората започват да умират от преяждане, а не от недостиг на храна.

Децата с наднормено тегло не са толкова много, колкото възрастните, но с всяка година броят им се увеличава. Шампионът в затлъстяването сред възрастното население днес е Египет, а сред децата - САЩ. В първия случай, диагнозата е направена при 35% от възрастните, а във втория - при 13% от децата.

За борба със затлъстяването експерти препоръчват повече мерки от страна на правителствата, подобни на мерките, предприети за ограничаване на пушенето в развитите страни.

Снимка: БГНЕС

В момента ВИП зона 10:00 - 12:00
  • Ruska Kalcheva, Slavka Kalcheva Tragnala E Ruma Moma 19:04 в момента
  • Demy Ela 18:59 Предишна
  • Vasil Naydenov Sled Kraya Na Sveta 18:56 Предишна
  • Milan Petkovic Kad Zaboli 18:47 Предишна
  • Preslava I Kogato Samne 18:44 Предишна
  • Konstantinos Koufos Sta Kalytera 18:40 Предишна
  • Whitney Houston Didn't We Almost Have It All 18:35 Предишна
  • Tose Proeski Nesanica 18:26 Предишна
  • Vanya Jivot Moy 18:23 Предишна
  • Giorgos Mazonakis Sabbato 18:19 Предишна

Програма

08:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни