В Котел събират снимки от старите албуми 15 октомври, 2021

В Котел събират снимки от старите албуми
social Снимка: Община Котел

Община Котел започва инициатива за събиране на стари снимки и картички с изгледи от Котел и местностите около него.

Мотото на инициативата е "Нека съберем и съхраним миналото на Котел!"

От общината призовават гражданите да отворят старите си албуми и да потърсят снимки на възрожденски или старинни къщи, чешми или спиращи дъха панорами от Котленския Балкан.

Снимките се изпращат на електронен адрес: for_kotel@mail.bg. Ако имате и история за разказване, не се колебайте да я споделите, призовават от общината.

Колкото повече хора се включат, толкова по-богата ще бъде съхранената история на Котел!

А в града всеки камък, всеки кът е свързан със светли имена и дати. Тук се преписва “История славянобългарская” за пръв път от поп Стойко Владиславов, по-късно епископ Софроний.

В Котел са родени бележити българи - Георги Мамарчев – капитан от руската армия, получил почести и слава след превземането на Силистра, станал военен стратег на замислената завера. Доктор Петър Берон направил най-скъпия дар на българските деца – Рибния буквар. Георги Стойков Раковски, патриота на българското революционно движение за освобождение

Котленският проход е „свидетел“ на много ожесточени исторически битки още от Античността до наше време. Пътят през прохода е определял съдбата на котленци и обуславял до голяма степен богатото историческо минало и място, което Котел заема в националната ни история.

В Котел се провежда и най-шарения фестивал у нас

В града се намира и Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация