Трабанти превземат Велико Търново на 19 март 10 март, 2022

Трабанти превземат Велико Търново на 19 март
social Снимка: facebook/Trabant-Трабант

След двегодишно прекъсване във Велико Търново ще се проведе традиционният Трабант фест.

11-то му издание ще се състои на 19 март.

Събитието се очаква с голям интерес от колекционерите и собствениците на трабанти от цялата страна и от съседна Румъния.

Над 100 участници се предвиждат за форума, който се провежда традиционно в навечерието на празника на Велико Търново - 22 март.

„Трабантът надживя студената война, надживя коронакризата, ще надживее  и войната в Украйна“, заявиха от великотърновския "Трабант клуб".

Думата трабант означава спътник. Производството му започва на 8 ноември 1957 г. в завода в Цвикау в чест на космическия спътник, изстрелян през същата година от Съветския съюз (на немски "Трабант" - "спътник ").

Автомобилите трабант се произвеждат в Източна Германия от 1957 до 1991 година. През това време са продадени повече от 3 милиона автомобила. След обединението на Източна и Западна Германия през 1989 г. производството на трабанти спира и заводът е придобит от Volkswagen.

Купето на трабанта е от материала дуропласт – смесица от пластмаса, подсилена с рециклирана вълна или памук и на вид при разрез прилича на дебел картон. От там идва и прякора на Трабанта – Картоненият състезател (Rennpappe), кашона и др. подобни.

В обикновената версия максималната скорост на най-популярната версия на автомобила Trabant P601 с двутактов двуцилиндров двигател, произвеждащ 26 конски сили, не надвишава 100 километра в час.

Двама братя от Германия поставиха световен рекорд за скорост в подобрения Трабант. По време на пристиганията на летището в Ротенбург Трабант ускорява до 235 километра в час.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация