The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Съставка в червено вино прави живота по-дълъг

12.04.2020
Снимка: opitvam.eu
Всичко се дължи на диетично съединение ресвератрол

Прекомерната консумацията на алкохол винаги е била свързана с влошено здраве. Въпреки това, някои учени предполагат, че една чаша вино на ден всъщност може да ви помогне много. Защо? Както отбелязва това ново проучване от University College London, всичко се дължи на диетично съединение ресвератрол, което се намира в червеното вино и може да ви помогне да постигнете по-здравословен и по-дълъг живот.

Ресвератрол отдавна представлява интерес за учените от гледна точка на остаряването. Това съединение, открито в червеното вино, е много обещаващо по отношение на забавяне на стареенето. Отначало се смяташе, че той действа, защото е антиоксидант, но сега идеята за антиоксиданти, които спират стареенето, е отхвърлена до голяма степен. Ресвератролът обаче все още се смята за много полезен.

Ресвератрол е активиращо сиртуин съединение. Сиртуините са сигнални протеини, участващи в процеси като възстановяване на ДНК и метаболитна регулация, поради което учените искаха да видят какво ги активира по отношение на хранителните съединения. Предишни проучвания показват, че естрогенът увеличава сигнализирането на сиртуин чрез естрогенни рецептори, което също беше интересно за учените, защото активираните сиртуини корелират с по-здравословен и по-дълъг живот.

Учените откриха, че ресвератролът активира сиртуин чрез естроген. Съставът на червено вино всъщност имитира естрадиол (един от трите основни хормона на естрогена) и кара сиртуините да се активират и да започнат да поправят щети, свързани с възрастта. И това не е твърде изненадващо, защото естрогенът, погрешно смятан за женски хормон, участва в много функции от апетит до репродукция. Здравословните нива на естроген всъщност могат да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2, остеопороза, метаболитен синдром, възпалителни, Алцхаймер, сърдечни заболявания и някои други състояния.

Д-р Хенри Байел, автор на изследването, казва: „умерената консумация на червено вино като част от здравословната диета може да бъде в състояние да осигури ползите от естрогена. Това би се отнасяло както за мъже, така и за жени на всички възрасти, но жените след менопауза могат да почувстват тези ползи най-много, защото имат по-ниски естрогенни резерви от мъжете на сходна възраст “.

Червеното вино също е част от средиземноморската диета. Хората от средиземноморския регион обикновено консумират една чаша вино с вечеря или обяд. Въпреки че цялата им диета се счита за здравословна, може би виното е част от причината хората в средиземноморския регион да живеят по-дълго.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Emilia, Toni Storaro Otivash Si 07:21 в момента
  • Giannis Ploutarxos Thisavros 07:18 Предишна
  • Mariana Popova Dajd 07:14 Предишна
  • Free Sound Band Otrov 07:11 Предишна
  • Malina Amneziya 07:07 Предишна
  • K Billy, Merve Deniz 07:04 Предишна
  • Lepa Brena Ljubav Cuvam Za Kraj 07:00 Предишна
  • Hristos Sevastos Ano Kato 06:57 Предишна
  • Slavi Trifonov I Bez Tebe 06:52 Предишна
  • Neda Ukraden Uchila Sam 06:49 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни