The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Свръхпреработените храни увеличават риска от сърдечни болести

14.11.2019
Снимка: БГНЕС
Те съдържат голямо количество хидрогенирани мазнини, изкуствени аромати и оцветители

Консумацията на голямо количество свръхпреработени храни, може да бъде засегнат от сърдечна болест, според резултатите от ново изследване.

Ежедневният прием на калории от около 55% от американците идва от консумация на свръхпреработени храни. Колкото повече калории се набавят от консумация им, толкова по-лошо е състоянието на сърцето.

"Получените резултати разкриват, че колкото по-голяма е консумацията на свръхпреработени храни, толкова по-силна е връзката ѝ с лошо здраве на сърцето", обясняват специлисти.

Свръхпреработените храни съдържат голямо количество нишесте, хидрогенирани мазнини и захар, както и изкуствени аромати и оцветители, стабилизатори.

Това не е първото изследване, което фокусира вниманието върху свръхпреработените храни като вероятна причина за сърдечни проблеми. Резултатите от друго изследване, публикувани през месец май в "British Medila Journal", показаха, че хората, които консумират големи количества свръхпреработени храни, са по-уязвими към инсулти и сърдечни проблеми.

В рамките на новото изследване на екип под ръководството на Цзефън Чжан от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията са анализирани събрани между 2011 г. и 2016 г. данни за почти 13 500 американци. Участниците съобщили какво са консумирали предишния ден и предоставили информация за фактори, свързани с начина им на живот, като кръвно налягане, ниво на холестерола и кръвната захар, тютюнопушене, поддържане на здравословно телесно тегло и редовна физическа активност.

Установено е, че хората, които набавят 70% от калориите си от свръхпреработени храни, са с наполовина по-малка вероятност да имат здраво сърце и здрави кръвоносни съдове в сравнение с набавящите 40 или по-малко процента от калориите си от въпросните храни, предава БТА. Всяко увеличаване с 5% на консумираните свръхпреработени храни води до съответно понижаване здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Д-р Юджиния Джианос от болницата "Ленъкс Хил" в Ню Йорк отбеляза, че изследването не е открило причинно-следствена връзка. Възможно е консумиращите свръхпреработени храни да пушат и да не извършват достатъчно физически упражнения. Затова е трудно да се каже дали тези храни са свързани с директна причина за сърдечни проблеми.

В момента Честито 12:00 - 15:00
  • Sofi Marinova, Slavi Trifonov Edinstveni 12:18 в момента
  • Miroslav Ilic Bojestvena Jena 12:14 Предишна
  • Stelios Kazantzidis Barba Yannis 12:11 Предишна
  • Nelina Cvetinite Ochi 12:07 Предишна
  • Galena Panika 12:00 Предишна
  • Nikos Kourkoulis Se Perimeno 11:56 Предишна
  • Safo Utre 11:51 Предишна
  • Aleksandra Tadic Karta Za Srecu 11:48 Предишна
  • Amarillis Ikonomou Enas Logos Parapano 11:39 Предишна
  • Otilia Bilionera 11:35 Предишна

Програма

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито