Спектакъл пресъздава великото въстание на Петър и Асен 21 октомври, 2020

Спектакъл пресъздава великото въстание на Петър и Асен
social Снимка: Обшина Велико Търново

Атрактивен спектакъл пред крепостта Царевец ще върне часовника в края на XII век и по-специално – през славната 1185 година. Театралната историческа възстановка ще пресъздаде въстанието на братята боляри Петър и Асен, което води до отхвърляне на византийското робство и до възстановяване на Българското царство. Арена на събитието ще е площад „Цар Асен I“ пред Царевец.

Първите Асеневци, възседнали верните си коне и придружавани от най-близката си болярска свита, отново ще влязат на Царевец, за да поставят началото на Второто българско царство и да обявят  Търновград за столица.

Спектакълът съчетава по атрактивен начин театрално изкуство, средновековна музика, огнено шоу, бойни демонстрации. Началото му е в 18,00 ч. на 24 октомври /събота/ с представяне на българско и византийско въоръжение от епохата на Средновековието, показване на бойни техники и музикални изпълнения на група „Ериней“. В реконструкцията участват 45 реанактори от СНЦ „Търновци“, Клуб „Традиция“ – В. Търново и Шумен, заедно с „Чигот“ – Варна.

Кулминацията ще е в 18,45 ч. – възстановката ще прелее в историческия театрален спектакъл „Величието на Асеневци“ по едноименната пиеса на Иван Митев, която е специално адаптирана за случая. Режисьор е Антони Цонев, а музиката е написана от Петър Атанасов от МДТ „Константин Кисимов“. В ролите жителите и гостите на старопрестолния град ще видят солистите на великотърновския театър – Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Детелин Кандев, Иван Митев, Виктор Терзийски и Милен Иванов. Режисьор е Антони Цонев.

Част от спектакъла е и огнено шоу на група „Палячи“, а финалът е в 19,30 ч. с аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация