София празнува с най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени!“ 23 май, 2022

София празнува с най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени!“
social Снимка: facebook/nbkmbg

С най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени!“ от Стоян Михайловски на 24 май в София ще бъдат отбелязани 130 години от написването на българския училищен химн.

Сборен училищен хор ще изпълни песента пред Националната библиотека.

Достъпът до паметника на Светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като столичани и гостите на града ще могат да се включат в изпълнението на целия химн - нещо, което се прави за първи път. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

Зa прaзненствaтa тaзи годинa пaметникът на светите братя е реставриран за пръв път от постaвянето му преди 50 години.

Днес пристигат мощите на Светите братя Кирил и Методий

Общоградско шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10:30 ч. и ще завърши пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, където в 11:00 ч. ще започне церемонията.

От 12:00 до 16:00 ч., пред Народния театър „Иван Вазов“, ще се състои празничен концерт-спектакъл, в който 500 ученици от столичните училища ще представят български народни песни и танци.

Утре Софийската градска художствена галерия и филиалите й, Регионалният исторически музей  – София, и филиалите му, Паркът-музей „Врана“ и Зоологическата градина в столицата ще бъдат с вход свободен.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация