The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

София е затворена за влизане и излизане

16.04.2020
Снимка: БГНЕС
Причината е масовото напускане на столицата от вчера заради почивните празнични дни

От полунощ София се затваря до второ нареждане. Няма да се движат автомобили към и от столицата, но вътре в града засега няма да се поставят допълнителни ограничения, уточни на извънреден брифинг тази вечер вътрешният министър Младен Маринов. 

Хората, които пътуват с лични автомобили за работа, ще могат да стигнат до работното си място по график – от 06:00 часа сутринта до 08:00 часа сутринта и връщането е също от 18:00 до 20:00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа. 

"Още от вчера се наблюдава нещо много тревожно – напускане масово на София, където София е основното огнище с най-много болни, заразени с COVID-19. Всички тези хора, които напускат София, са разпръснати из цялата страна, това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици", заяви председателят на Националния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. „По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката една седмица и този процес продължава, както вчера, така и днес, най-вероятно и утре, и вдругиден. Затова щабът с изключително безпокойство наблюдаваше тези процеси и ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха кой знае колко случаите, те вече пак са близо 40 до момента. Тези два дни, в които имаме по толкова много случаи не са инцидент, а вече тенденция, което е абсолютен контраст с безгрижието, което се проявява от нашите съграждани", допълни той. 

Щабът е предложил затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането й. Премиерът е приел доводите на щаба и е разпоредил за съответно издаване на заповед на министъра на здравеопазването. Изключение се прави за товарния превоз, като шофьорите трябва с документация да докажат необходимостта от извършването на съответният транспорт. На второ място са всички автомобили със специален режим, включително такива, които превозват граждани, които имат нужда от медицинска помощ. Гражданинът, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, където ще се лекува, обясни здравният министър. Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение. Не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и трябва да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места, като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи къде е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя, допълни Кирил Ананиев.

Мерките ще обхванат и железопътния транспорт. 36 влака се отменят за празниците, а тези, които се движат, няма да спират на междинните спирки. Спира се и движението на междуградските автобуси.

В момента Най-добрият микс от песни 18:00 - 19:00
  • Miroslav Ilic Tebi 17:57 в момента
  • Dimitris Giotis Methyse Me 17:54 Предишна
  • Poli Hubavenska Maychinko 17:51 Предишна
  • Tanja Popovic Zivim Zivot 17:48 Предишна
  • Xryspa Kane Oneira 17:45 Предишна
  • Toni Dacheva Ogan I Voda 17:36 Предишна
  • Arash, Rebecca Temptation 17:32 Предишна
  • Neda Ukraden, Zeljko Samardzic Steta Bas 17:29 Предишна
  • Desislava Sled 1000 Jeni 17:26 Предишна
  • Nektarios Giannakopoulos Katastrofi 17:19 Предишна

Програма

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 08:00 Най-добрият микс от песни