Слънчево и по-топло за началото на януари 04 януари, 2022

Слънчево и по-топло за началото на януари
social Снимка: pixabay.com

В първия работен ден от годината ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от юг и ще е слаб. Ще остане топло с максимални температури между 12° и 17°.

В сряда в Северна и Източна България ще духа слаб до умерен югозападен вятър и ще остане топло за периода. Ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. В Югозападна България и западната част на Горнотракийската низина през по-голямата част от деня ще бъде с ниска облачност и намалена видимост, а температурите ще са чувствително по-ниски.

В четвъртък облачността ще се увеличи, а в петък на места ще има и валежи, предимно от дъжд и предимно слаби. Дневните температури ще се понижат, но средноденонощните ще останат по-високи от обичайните за първата половина от януари.

Според прогнозата на Националния институт за метеорология и хидрология - температурите през януари ще варират между минус 15° и минус 10° и между 12° и 17°. Очаква се градусите, както и месечната сума на валежите да бъдат около нормата.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнините и повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

Фазите на Луната през месеца са: 02.01 - новолуние, на 10.01 - първа четвърт, 18.01 - пълнолуние и 25.01 - последна четвърт.

Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината при нахлувания на арктичен въздух след стихване на вятъра и изясняване.

Абсолютният минимум за страната е минус 38.3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация