Селата в Пернишко празнуват Сурова тази нощ 13 януари, 2021

Селата в Пернишко празнуват Сурова тази нощ
social Снимка: Община Перник

Ритуални огньове ще бъдат запалени в повечето населени места в Пернишко тази вечер за традиционния празник Сурова.

Нощта на Васильовден по стар стил е най-шумната през годината в региона, защото се гони лошотията и се отварят вратите на доброто.

Празникът ще протече под контрола на здравните власти и полицията за спазване на противоепидемичните мерки. Стюарди със светлоотразителни жилетки ще наблюдават дали присъстващите зрители носят маски и спазват необходимата дистанция.

За да се спази традицията, сурвакарите ще почукат на вратите на няколко дома по маршрута, но без да влизат в тях. Дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и др. характерни персонажи. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве.

Традицията Сурова е съхранена в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник. В село Ярджиловци се пази сурвакарски звънец от 1834 г., смятан за най-стария у нас.

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация