С различни инициативи отбелязваме Деня на музеите 18 май, 2021

С различни инициативи отбелязваме Деня на музеите
social Снимка: Община Плевен

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите.

Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите.

В целия свят на този ден служителите на музеите и галериите честват своя професионален празник, организирайки най-различни културни събития.

Изложба "Светлина и технологии", посветена на международния ден на музеите, ще бъде открита от 17.00 часа в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен.

А в Разград ученици ще влязат в ролята на музейни специалисти в Международния ден на музеите. В празничния за музейните работници ден ще бъде учреден и клуб "Краезнание" към къща - музей "Анание Явашов".

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, по света съществуват музеи на почти всичко.

У нас дегустация на различни гроздови сокове в естествена пещера предлага уникалния музей на виното в Плевен. Той се намира в парк „Кайлъка“ и е отворен през 2008 г. в бивша изба, използвана от векове, поне според направените проучвания в пещерата. Сред атракциите, които музеят предлага са сомелиерски курс и разходка в избата, където се пазят над 6000 бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация