С динено мохито отбелязваме Световния ден на динята 03 август, 2020
3 август е обявен за Световен ден на динята - един от най-популярните и обичани плодове през лятото.
Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук.
Динята е перфектният плод за летни коктейли.
Например за динено мохито ви трябват 15-20 листа мента, 2 с.л. кафява захар, ½ купичка пресен сок от лайм, светъл ром и 200 мл. динено пюре.
НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ КОКТЕЙЛ СПОРЕД ЗОДИЯТА
Лечебните свойства на динята са били известни на хората още в дълбока древност. Тя не само утолява жаждата и разхлажда, но и пречиства организма, улеснява уринирането, подобрява кръвообращението.
Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини.
Съвременната медицина препоръчва резен диня при висока температура, обилно потене, нервност, причинени от лятна настинка или топлинен удар. Лекарите съветват да ядем диня при затруднено уриниране и жажда.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.
По света има над 1200 разновидности на сочния плод. У нас, в зависимост от района, динята се наричана още карпуз или любеница.