Реновираният Пантеон на възрожденците в Русе посреща посетители 02 ноември, 2020

Реновираният Пантеон на възрожденците в Русе посреща посетители
social Снимка: Официален сайт на МРРБ

Напълно реновиран и с обновена позлата на купола, Пантеонът на възрожденците от българското национално възраждане посреща посетители в Русе.

Обновяването му е част от съвместен проект на общините Русе и Гюргево и е финансиран с над 2,7 млн. евро по програма за трансгранично сътрудничество.

От румънска страна по проекта е реновирано пространството около Крепостта в гр. Гюргево, която е издигната върху стари руини и е била притежание на управниците на Влахия.

В Русе - най-впечатляваща е подмяната на позлатата на купола на Пантеона. Реновирано е и околното пространство на националния храм-костница. Почистени са и буквите, с които са изписани имената на над 400 радетели на българското Възраждане. Оформен е и експозиционен коридор.

В Пантеона на възрожденците, построен през 70-те години на ХХ век, са положени костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други видни участници в национално-освободителното движение, герои от Сръбско-българската война, участници в Червеноводската чета, Сръбско-турската война и др.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация