The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Разхлаждащо: За бирата - любопитно и здравословно

03.08.2018
Световният рекорд за изпиване на литър бира е 1,3 секунди, а на три халби - 31 секунди

По случай Международния ден на бирата, който от 2007 г. се отбелязва в първия петък на август, да видим някои любопитни факта за любимото пиво:

- Единствените напитки в света, които се консумират в по-големи количества от бирата, са водата и чаят.

Чехите са първенци по консумация на бира на глава от населението - средно 118 литра годишно на "калпак".

- Британците заемат 28-о място в класацията на консуматорите на бира. Годишното количество, което поданиците на Нейно Величество изпиват, е двойно по-малко от поглъщаното от чехите.

- Египет е първата страна в света, наложила данък върху бирата. Мярката е въведена от Клеопатра през първи век преди Христа с цел да се осуетят пиянските прояви на обществени места.

- В Древен Вавилон съдържателите на кръчми са рискували да бъдат удавени в бира, ако предлагат по-малки от обявените или платени количества пиво.

- Светът познава няколко богини на бирата - шумерската Нинкаси, келтската Деа Латис, египетската Нефтис, месопотамската Сирис.

- Влагата в бирените подложки предлага идеални условия за обитание на нематода Panagrellus redivivus, известен като "бирен червей".

- Изразът "слаба бира", използван за нещо незначително, през 15-и век е обозначавал нискокачествена или нискоалкохолна бира.

- Бирата в кенчета е въведена във Великобритания през 1935 г. от уелска пивоварна.

Бира се споменава само веднъж в Библията - в Стария завет като наименование на кладенец.

Световният рекорд за изпиване на литър бира е 1,3 секунди, а на три халби - 31 секунди.

- Рон Уернър от САЩ притежава най-голямата колекция от неотворени бирени бутилки - 25 866.

- Проучване на производителите на бира "Гинес" установява, че огромни количества пиво се губят всяка година, попаднали в капан в мустаците на пиячите.

- Страхът от празна чаша бира се нарича ценосиликафобия.

"Бирата, ако се пие умерено, смекчава нрава, заздравява духа и подпомага здравето", е казал третият президент на САЩ Томас Джеферсън.

"Дайте на народа ми достатъчно добра и евтина бира и той няма да се бунтува" - думи на кралица Виктория.

Здравословни ползи от бирата:

Бирата съдържа по-голямо количество протеини и витамин B от виното. И почти същото количество антиоксиданти. И освен това съдържа хмел - чудесен източник на флавоноиди и минерали, които спомагат метаболизма на организма ви.

Бирата съдържа и значително количество полифеноли. Това се дължи на ферментацията на зърнените култури, използвани за приготвянето на тази напитка. Тези полифеноли правят бирата по-подходяща и ефикасна в борбата срещу рака.

Бирата съдържа витамин B6, който е важен за здравето на сърцето. Благодарение на него той ви предпазва от сърдечни заболявания. Освен това предотвратява натрупването на хомоцистеин, аминокиселина образувана в организма ви, която уврежда артериите.

Освен това бирата разрежда кръвта. По този начин предотвратява образуването на съсиреци. Те са опасни, защото могат да запушат артериите. Могат и да усложнят или доведат до появата на други сърдечни проблеми.

Умерената консумация на бира намалява риска от редица други проблеми като възпаления водещи до появата на атеросклероза и натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове.

Бирата ви предпазва от недостига на някои витамини и минерали и съответно от появата на анемия. Тя е добър източник на витамин B12 и фолиева киселина. Витамин B12 е важен за нормалното развитие, паметта и концентрацията.

Консумацията на бира повишава действието на витамин E. Този витамин е важен за външния ви вид. Казано простичко – чрез неговото действие изглеждате по-добре. В действителност той оказва положителен ефект върху кожата и забавя признаците на стареене.

В момента Честито 12:00 - 16:00
  • Kati Garbi, Anna Vissi Kalitera I Dio Mas 13:51 в момента
  • Slavi Trifonov Cvete Moe 13:47 Предишна
  • Dragana Mirkovic Zemljo Okreni Se 13:41 Предишна
  • Petros Iakovidis Vradia Aksimerota 13:36 Предишна
  • Iva & Velislava Kostadinovi Bela Perunika 13:32 Предишна
  • Mile Kitic Pije Mi Se 13:27 Предишна
  • Kostas Martakis Pare Ena Tilefono 13:22 Предишна
  • Maria Da Ti Dam Li Malko 13:18 Предишна
  • Sandra Afrika Neko Ce Mi Nocas Napraviti Sina 13:12 Предишна
  • Vasilis Karras Lege Oti Tes 13:09 Предишна

Програма

11:00 - 12:00 Веселина топ 10

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито