Пуснаха за движение първия участък от АМ „Европа“ 10 ноември, 2020

Пуснаха за движение първия  участък от АМ „Европа“
social Снимка: АПИ

Готов е първият 17-километров участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

За опазване на биоразнообразието в района на Алдомировското блато са направени пътеки за влечуги, които ще преминават през специално изградени за тази цел проходи/водостоци под магистралата. Поставени са шумозаглушителни стени и мрежи за птици.

В момента продължава строителството на още 14,5 км на АМ „Европа“ - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Строителните работи трябва да приключат през януари 2022 г.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

АМ „Европа“ е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация