Проект на Съюза на артистите в България и ФАНТАСТИКО, реализиран с подкрепата на Столична Община 29 октомври, 2021

Проект на Съюза на артистите в България и ФАНТАСТИКО,  реализиран с подкрепата на Столична Община
social Снимка:

За първи път едни от най-изявените български артисти, творци от различни сфери на изкуството – театъра, танца, музиката, киното и литературата, разкриват имената на будителите, изиграли ключова роля в личния им и творчески път във фотографска изложба пред Народния театър „Иван Вазов“. Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Георги Господинов, Васко Василев, Лили Иванова, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев, Цветана Манева, Койна Русева, Юлиан Вергов, Бойка Велкова, Теодосий Спасов, Марта Петкова и Никола Хаджитанев говорят с благодарност за личностите, събудили любовта към културата и изкуството.

Личните разкази са събрани в изложбата „Моите будители“, която ще бъде разположена в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде открита на 1 ноември – Денят на народните будители, 11.00ч. Проектът задава въпроса „Кои са твоите будители?“, като цели да накара повече хора да споделят думи на признателност към техен будител, да открият нов съвременен будител или да се превърнат в будител за някого.

„Будителите са онези славни личности, които в миналото са помогнали на народа да се събуди от мрака на незнанието. Днес будителите продължават да носят светлина за нас. С участието си в този проект ние всички бихме искали да изразим своите благодарности към тях и да им се поклоним.“, заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

„Моите будтели“ се реализира със съдействието на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Столичната библиотека и Софийската опера и балет, които осигуриха естествените декори за снимките. Автор на фотографиите е Костадин Кръстев – Коко: „За мен беше истинско вдъхновение и незабравимо удоволствие да съм част от този стойностен проект, да се докосна до личности, които са будители на нашето време“. Част от споделеното от участниците ще може да се види и във видеоформат през целия месец ноември на сайтовете на партньорите и в социалните мрежи. Видеопосланията са заснети от Благой Момчилов, преподавател в Майсторския клас VIDEOSTORYTELLING на Нов български университет.

 

Проектът се реализира от ФАНТАСТИКО и Съюза на артистите в България с подкрепата на Столичната община. Като част от инициативата ФАНТАСТИКО подкрепя социалната дейност на Съюза на артистите, подпомагайки двата фонда на организацията - Социален и Здравен. Част от средствата ще бъдат предназначени за стипендии за студенти по актьорско майсторство.

„Подкрепата за проекти в областта на културата не е нещо ново за нас, тя е част от нашата 30-годишна история. Благодарим на Съюза на артистите в България и на всички, които се включиха в инициативата „Моите будители“. Надяваме се повече хора да намерят време да кажат „Благодаря!“ на своите будители, да отделят време за изкуство, литература, за нови знания. Надяваме се повече млади хора да почерпят вдъхновение от лицата, които ще видят в изложбата.“, заяви Владимир Николов, оперативен президент на ФАНТАСТИКО. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация