Правят фонтан на бозата в Радомир 27 октомври, 2021

Правят фонтан на бозата в Радомир
social Снимка: Facebook/ObshtinaRadomir

Фонтан на бозата ще има в Радомир.

Пред БТА, кметът на общината Пламен Алексиев обяви, че е изработен проект за фонтана, който ще се реализира чрез местната инициативна група и ще бъде постоянно действаща експозиция.

От фонтана ще тече боза, на две-три места ще са монтирани кантарни устройства, с чиято помощ всеки може да изпие чаша с резливата напитка. Автомат срещу монета от 1 лев ще предоставя по една кана с боза. Ще има павилион, разказващ историята на бозата, реклама на всички туристически обекти, на природните забележителности на общината.

В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна.

През октомври традиционно се провежда и Празник на бозата. В центъра на града пред сградата на читалището дори се извисява скулптурата на бозаджията. Най-старите майстори правели бозата от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена - от просо и ръж.

Бозата е традиционна и много популярна напитка в редица балкански държави. Смята се, че е произведена за първи път още през 10 век и с годините рецептата се е разпространила и придобила различен облик в отделните държави. Днес боза може да се пиете, освен у нас, и в Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Украйна, Босна и Херцеговина и други.

В Турция се сервира поръсена с канела и се консумира с печена леблебия.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация